Mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy életét hosszú időre meghatározó döntést kellett hoznia. Ilyen például a továbbtanulás, melyben a legtöbbször felmerülő kérdés: „Vajon jól fogok dönteni?”.

Szülőként nem könnyű saját elképzeléseinket különválasztani gyermekünk vágyaitól, hiszen saját céljainkkal inkább tisztában vagyunk, mint az övével. Főleg, ha ő maga még tanácstalan is.

Már kisgyermek korban megfigyelhető, ki milyen alaptulajdonságokkal rendelkezik; mennyire gyors vagy lassú, „magányos harcos” vagy csapatban érzi jobban magát, hogyan viselkedik kritikus helyzetben. Megtapasztaljuk indulatait és azt, hogyan kezeli azokat, mennyire ügyes társas helyzetekben, hogyan érteti meg magát a környezetével, mennyire akar és tud tanulni, hogy csak a legjellemzőbbeket említsük.

Rengeteg fontos szempontot kell figyelembe venni egy-egy döntés előtt. Ebben tudunk komoly segítséget nyújtani speciális, személyes mérési módszereinkkel, elemzésünkkel és javaslatainkkal.

Néhány módszer, amit alkalmazunk: személyiségprofilozás; személyes SWOT analízis; munkaértékek; munkamotivációk; eddigi munkaút sikerei, kudarcai; tevékenységfelmérés; attitűd vizsgálat; életcélok feltérképezése; pénzügyi szükségletek felmérése és tervezése stb.